header_logo_2

MAGYAR BOR RÉGIÓK Nyomtatás E-mail
Tartalomjegyzék
MAGYAR BOR RÉGIÓK
MAGYAR BOR RÉGIÓK 14-22
Minden oldal

 

 

1:Csongrád

A csongrádi szőlőtermesztésről szóló első írásos emlékek I. Géza király idejéből származnak, bizonyos tehát, hogy az Alföld e területén már a XI.sz.-ban foglalkoztak szőlőműveléssel. Kezdetben főként a folyóvölgyi ártéri területeken alakult ki a lugasos szőlőművelés, a borkészítés a XVI.sz.-ban fejlődött önálló termelési ággá. A XIX.sz. végén a filoxéravész nem okozott nagy kárt, mert a kártevők a homokon nem tudnak megélni. A legelterjedtebb fajták ekkor a Kadarka, a Kövidinka és a Sárfehér voltak. 1987-ben Csongrád elnyerte "A szőlő és bor nemzetközi városa" címet.

 

2:Hajós-Baja

A Duna mentén fekvő Hajós-Bajai (Hajós-Vaskúti) borvidék elsősorban testes, zamatos vörösborairól híres, legismertebb fajtái a Kadarka, a Rajnai Rizling és a Kékfrankos. Baja környékén az utóbbi évtizedekben Medoc Noir, Tramini és Muscat Ottonel fajtákat honosították meg.

 

3:Kunság

A borvidéken 64 szőlőfajtát termesztenek, ebből 10 (arany sárfehér, zalagyöngye, ezerjó, kékfrankos, cserszegi fűszeres, Müller-Thurgau, kövidinka, kadarka, kunleány és olaszrizling) foglalja el a teljes szőlőterület kétharmadát. A kunsági borok jelentős hányada ma is az asztali bor kategóriába tartozik, és a borhamisítás miatti előítéletektől sem sikerült a borvidéknek még teljesen megszabadulnia. De reménykeltő, hogy egyre több borászat palackozza üde, gyümölcsös, jó ivású minőségi borát, a fehérek mellett egyre ígéretesebbek a vörösek is, a rozék közül pedig sok az ország legjobbjai közé tartozik. A fejlődés egyértelmű jele az is, hogy 2007-ben, Frittmann János soltvadkerti borász személyében a Kunsági Borvidék adta az Év Borászát.

 

 

 

4:Aszár-Neszmély

A  XIX. sz-ban kiváló borokat termelek ezen a trületen, de a filoxéra szinte teljesen elpusztította az ültetvényeket. Az 1960-as években meginduló újratelepítések során a kiváló bort adó Ezerjó és Olaszrizling fajtákat ültették erre a területre; szép zöldesfehér szín, frisseség, kellemes savanykás íz jellemzi az itteni borokat.

 

5:Badacsony

A Badacsony-hegy egyszerre névadója és központi termőterülete hazánk egyik legősibb és leghíresebb, 1800 hektáron elterülő borvidékének, melynek jellegét, borainak különleges zamatát az egykori vulkánok lepusztult bazaltkúpjainak kedvező talaja adja meg. A Révfülöp és Szigliget között nyújtózó borvidék régmúlt idők vulkanikus mementóiként magasodó tanúhegyein, a névadó mellett a Szent György-hegyen, a Csobáncon, a Gulácson, a Tóti-hegyen és a Szigligeten, a pannon homokkal és agyaggal keveredő bazaltos-bazalttufás talajon a szubmediterrán klímának köszönhetően jellegzetesen testes, magas extrakt-, alkohol- és savtartalmú borok készülnek, melyek két-három éves érlelés után érik el csúcspontjukat, amit aztán sokáig képesek megőrizni.

 

A badacsonyi borvidék elsősorban fehérborok termőterülete. Fő szőlőfajtái az olasz rizling, a müller-thurgau, a szürkebarát, a muscat ottonel, a tramini és a csak erre a tájegységre jellemző kéknyelű. Ez utóbbi szőlőfajtát, mivel csak nővirágú, és ezért rosszul termékenyül, mindig a budai zölddel vegyesen ültették, illetve szüretkor is együtt szedték és dolgozták fel. Badacsony másik emblematikus szőlőfajtája a francia eredetű szürkebarát (pinot gris), amelyet a szürke csuhát viselő pálos szerzetesek honosítottak meg ezen a vidéken, a "szülői" mellett a névadó szerepét is magukra vállalva. A kékszőlők lassú növekedést mutató aránya jelenleg mintegy 8% a borvidéken, a legjellemzőbb fajták a zweigelt, a kékfrankos, a pinot noir és a portugieser.

 

6:Balatonfüred-Csopak

A filoxéravész előtt sokféle szőlőfajtát termesztettek errefelé vegyes telepítésben, az 1870-es évektől azonban fokozatosan az olasz rizling vált a legfontosabb borszőlővé, mára pedig neve elválaszthatatlanul összeforrt a borvidékkel. További meghatározó fehér fajták a chardonnay, a muscat ottonel, a rajnai rizling, a müller-thurgau és a szürkebarát, míg a kékszőlők  közül - amelyeket elsősorban a Tihanyi-félszigeten termesztenek - főként cabernet franc-nal és sauvignon-nal, kékfrankossal, merlot-val és zweigelttel találkozni. A borvidék ökológiai adottságai sajátosan finom jelleget kölcsönöznek az itt termelt boroknak. Szakértők egyöntetű véleménye szerint az olasz rizling ezen a tájon teljesíti ki leginkább előnyös tulajdonságait. Borának visszafogott, de összetett illata, finom és lendületes savai, lecsengésében keserűmandulára emlékeztető zamata könnyen felismerhető és sokak számára vonzó. Az igazán ínyencek különbséget tesznek a balatonfüredi és a csopaki rizlingek között, mondván, hogy a fürediek lágyabbak és teltebbek, míg a csopakiak könnyedebbek és savban gazdagabbak.

 

7:Balatonfelvidék

A Balatonfelvidék elsősorban a fehér szőlők hazája, jelentősebb fajtái az Olasz rizling, a Chardonnay, a Tramini, a Müller-Thurgau (Rizlingszilváni), a Szürkebarát, a Cserszegi fűszeres és a Muscat Ottonel (Ottonel muskotály), de felbukkannak olyan igazi hungarikumok is, mint a Furmint és a Zenit. Vörösbort főként Pinot Noirból és Zweigeltből készítenek. A Balaton-felvidék borai diszkrét illatúak, zamatgazdagok és elegánsak, melyeket a nappalok melege testessé, az éjszaka a hegyekből alászálló hűvös levegő pedig gyümölcsössé és szép savszerkezetűvé formál. Egyes kiváló adottságokkal rendelkező - főként vulkanikus eredetű - terroirokon, mint például az eredetvédett Áldozó-hegy és Táltos-hegy - pedig hosszú érlelésre is alkalmas, rendkívül komplex borok születnek.

 

8:Etyek-Buda

Legfontosabb szőlőfajták a chardonnay, az olasz és a rajnai rizling, a sauvignon blanc, a zöld veltelini, a szürkebarát és a müller-thurgau. Ezek mindegyike alkalmas pezsgő alapbor készítésre, amely a XIX. század végétől, amikor a Törley család felismerte a terület "pezsgős" potenciálját, a borvidék fő profilja lett. A minőségi csendes borok készítése új lendületet csak a 90-es évek közepétől kapott, amikor a gombamód szaporodó kis pincészeteknek és az országos hírnévre szert tett fesztiváloknak köszönhetően jelentősen megnőtt az etyeki borok iránti kereslet. A fehérek mellett - igaz, egyelőre csak elenyésző arányban - vörösbort adó fajtákkal is találkozni a borvidéken, így elsősorban cabernet franc-nal és sauvignon-nal, kékfrankossal, portugieserrel és pinot noir-ral. A vörösborok, a fehérekhez hasonlóan, karcsúbbak, élénkebb savúak és lenyűgözően gyümölcsösek.

 

9:Mór

Hazánk 22 borvidéke közül 730 hektárjával a móri a legkisebb, múltját, a borkészítés hagyományait tekintve azonban kétségtelenül a jelentősebbek egyike.

A borvidék a Vértes- és a Velencei-hegység déli-délnyugati lejtőin terül, ültetvényeihez a Mór határában fekvő szőlők mellett a környező 5 település (Csókakő, Pusztavám, Söréd, Zámoly) meghatározott határrészei tartoznak.A borvidék emblematikus fajtája az ezerjó, amely a 18. század derekán került erre a vidékre, és melynek részesedése a borvidék teljes szőlőterületéből az 1960-as évekig meghaladta a 90%-ot. Mór ma is alapvetően fehérboros vidék, az ezerjó mellett meghatározó fajtái a leányka, a Müller-Thurgau, a tramini, a chardonnay, a rajnai és az olasz rizling, a királyleányka és a zöld veltelini.

 

10:Pannonhalma-Sokoróalja

A borvidék elsősorban illatos, magas extrakttartalmú, jó savú, karakteres fehérborairól híres, melyek a terület jellegzetes szőlőfajtáiból, olasz rizlingből, traminiből, Müller-Thurgau-ból, Királyleánykából, újabban pedig chardonnay-ból, sauvignon blanc-ból és szürkebarátból készülnek. Főként a Pannonhalmi Apátsági Pincészet munkájának köszönhetően azonban az is bebizonyosodott, hogy a vidék alkalmas karcsúbb, kifinomultabb és alapvetően gyümölcsös karakterű vörösborok készítésére is (pinot noir, cabernet franc).

 

11:Somló

A filoxéravész előtt a Somló vidékén 25-30 fajtát, köztük furmintot, juhfarkat, rakszőlőt, hárslevelűt és sárfehéret termesztettek jelentősebb területen. A filoxéra pusztítását követő újratelepítés során azonban elsősorban az olasz rizlinget részesítették előnyben, olyannyira, hogy az 1960-as évek közepére - a furmintot megelőzve - ez lett a legelterjedtebb fajta. Jelenleg - a termőterület nagysága alapján - a furmint, a juhfark, a chardonnay, a hárslevelű, a müller-thurgau és a tramini követi.

A Somló különleges terroirja a történelem folyamán nemcsak kitűnő borok, hanem színes legendák születésének is kedvezett. A somlói bort - hasonlóságaik alapján - hosszú időn keresztül a tokajival emlegették együtt, a "nászéjszakák boraként" aposztrofált juhfarkat pedig Mária Terézia bécsi udvarától egészen Indiáig fiú utód nemzésére képessé tévő varázsitalként tisztelték.

 

12:Sopron

Sopron és környéke az egyetlen olyan észak-dunántúli borvidékünk, ahol a kékszőlő-fajták vannak többségben. Ha Sopron, akkor ugyebár kékfrankos, amely a borvidék összes termelésének háromnegyedét kitevő kékszőlők 60%-át adja. A soproni kékfrankos színanyagban gazdag, mélyvörös színű, rendszerint karcsúbb és élénkebb savú, mint az ország más vidékeiről származó társai. Ugyanakkor mindig finom, összetett illatú és gyümölcsös karakterű. A vörösek mezőnyét még a zweigelt, a cabernet sauvignon és franc, a merlot, a pinot noir és a syrah színesíti. A fehérbort adó fajták közül a zöld veltelini játszik fontos szerepet, mellette említésre méltó a leányka, a tramini, a sauvignon blanc, újabban pedig a chardonnay és a helyi jelentőségű korai piros veltelini.

 

13:Dél-Balaton

A Balaton déli partján részben a tihanyi bencés apátsági és az egykori Festetics uradalmi birtokon, részben pedig a paraszti termelési hagyományokon a filoxéravész után virágzó szőlő- és borkultúra alakult ki. A Zamárditól Balatonlellén és Balatonbogláron át Balatonberényig húzódó, 2875 hektár termőterületű borvidék igazi felvirágzása azonban a XX. század derekán végrehajtott szőlőtelepítésektől számítható. A gazdagabb lösz- és középkötött vályogtalajokon létesített újabb ültetvények (János-hegy, Sinai-hegy) a céltudatosan megválasztott fajtaszerkezetnek köszönhetően kiváló borokat adnak. A vidék klimatikus viszonyai kiegyenlítettek, a domboldalak szőlőire igen kedvezően hat a Balaton közelsége, mely itt sekélyebb, mint az északi parton, így vize gyorsabban melegszik fel, és különleges mezoklímát teremt.

A Dél-balatoni borvidéken elsősorban fehérborszőlő-fajták terjedtek el, de a terület kékszőlő-termesztésre is kiválóan alkalmas. A fajtaválaszték igen bőséges: a fehérborok (olasz rizling, sárga muskotály, irsai olivér, királyleányka, rajnai rizling, chardonnay, sauvignon blanc) könnyűek, elegánsak, aromagazdagok és finom savszerkezetűek. A vörösek pedig, amelyek ugyan kisebb mennyiségben készülnek, minőségben azonban minden kétséget kizáróan felveszik a versenyt a fehérekkel, jellemzően inkább "burgundi" stílusú, gyümölcsös, bársonyos tanninú, harmonikus borok. Különösen a kékfrankos, a cabernet sauvignon és a merlot nyújt évről évre megbízható, kiváló minőséget. Emellett az utóbbi időben a hazaiak legjobbjaiként tartják számon az itt készült pezsgőket is.

  

 

 

14:Mecsekalja

A borvidék területének 90%-án fehérszőlő nő, fő fajták a chardonnay, a cirfandli, az olasz és a rajnai rizling, valamint a sauvignon blanc. Vörösbort elsősorban kékfrankosból, portugieserből, merlot-ból és cabernet sauvignon-ból készítenek. A klímának köszönhetően a késői érésű fajták is biztonsággal beérnek. A borok általában alacsony savtartalmúak, lágyak, de testesek, gyakran magasabb alkoholtartalmúak. A cirfandli, amelynek első töveit a pécsi kanonok hozatta Ausztriából a XIX. században, azzal válhatott a borvidék híres és jellegzetes fajtájává, hogy borában itt képes kiteljesedni egy mezei virágcsokorra emlékeztető, összetett és rendkívül finom illat, melyet hosszan megmaradó, karakteresen fűszeres zamat, kedvező évjáratokban pedig néhány gramm természetes maradékcukor tesz még elbűvölőbbé.

 

15:Szekszárd

Bár eleinte csak fehérborok jellemezték, a török hódoltság korában meghonosították a vöröset is: többek között a kadarkát, amelyet a törökök elől menekülő rácok hoztak a vidékre. A török pusztítás érdekes módon megkímélte a szőlőterületeket, sőt némely területnek a fennmaradt adatok alapján mohamedán tulajdonosa is volt. Később a lakosság fő jövedelemforrása a szőlőművelés lett.70% kék-, 30% fehér szőlő, jellemző fajtái a kékfrankos, kadarka, merlot, cabernet franc és cabernet sauvignon, olaszrizling, valamint a chardonnay, de olyan ritkább szőlőfajták is otthonra találtak itt, mint a viognier, a syrah, a nebbiolo, saggrantino vagy a tannat.

 

16:Villány

A borvidék két körzetre osztható, a villányira és siklósira, melyek közül - a természeti adottságoknak köszönhetően - az előbbi vörös-, míg az utóbbi fehérbortermelő terület. A villányi szőlők főként a Mecsek kedvező kitettségű, déli lejtőin találhatók, a siklósiak pedig a névadó város környéki alacsonyabb terület szelíd lankáin fürdőznek az évente átlagban 2000 órát meghaladó napsütésben. A telek viszonylag rövidek és enyhék, hazánkban mindig a Szársomlyó oldalában fakad először a szőlő. A vidék legfontosabb talajképző kőzete a lösz, mely - különösen a Villányi-hegység déli lejtőin - márgás, vörösagyagos, magas mésztartalmú részekkel tarkított.Noha a fehér- és a kékszőlő-fajták aránya nagyjából azonos, mégis elsősorban a nagytestű, zamatos villányi vörösek szereztek maguknak hírnevet. A legismertebb szőlőfajta a portugieser, amelynek jó ivású, könnyed, gyümölcsös bora mára a vidék szimbólumává vált. Ugyancsak nagyon jól érzik magukat a bordeaux-i fajták, különösen a cabernet franc és a merlot, a kékfrankosnak pedig legtömörebb hazai változataival találkozhatunk itt. A vörösek igazi déli stílusúak, mély színű, intenzív illatú, testes, markáns tanninú borok, amelyek kiválóan alkalmasak fahordós érlelésre. A fehérborszőlő-fajták közül a késői érésűek is biztonsággal termeszthetők Siklós környékén, boruk telt, tüzes, illat- és zamatanyagban gazdag. A fő fajták az olasz rizling, a hárslevelű és a muscat ottonel.

 

17:Bükkalja

Éghajlati adottságai révén kiváló minőséget termelő borvidék a bükkaljai. Az itt termelt borok ízvilága a Rajna-vidéket idézi.

A Bükkaljai borvidék területe szinte az Egri borvidék határán kezdődik, és Miskolcon át egészen Szikszóig elnyúlik.A Bükkaljai borvidéken elsősorban a fehérborok terjedtek el: a leányka, az olaszrizling és a Chardonnay. A XIX. századtól pezsgőalap-borokat is termelnek. Az Egri borvidék közelségének köszönhetően a vörösborok közül főleg a kékfrankos és a merlot honosodott meg itt.

 

18:Eger

Az Egri borvidék óriási lehetőségeit többek között az adja, hogy egyaránt alkalmas magas minőségű fehér- és vörösborok készítésére. A múltban Eger elsősorban vöröseiről, ezek közül is a bikavérről volt híres (majd később hírhedt). A legalább három, a borvidéken engedélyezett szőlőfajta házasításával, szigorú szabályok szerint készülő bikavér, a termelők minőség melletti elkötelezettségének köszönhetően, az utóbbi években kezdi visszanyeri egykori fényét, egyre több tétel mutatja a bikavér valódi, közepesen testes, szép savú, gyümölcsös-fűszeres arcát. A bikavér gerincét, egyben a borvidék kékszőlőinek zömét, a kékfrankos adja, mellette fontos vörös alapanyag még a portugieser, a zweigelt, a pinot noir és a cabernet franc. Az illatos, lendületes savú, szép egyensúlyt mutató fehérborok főként olasz rizlingből, leánykából, chardonnay-ból és muscat ottonel-ből készülnek. Az utóbbi időben egyre több fahordós erjesztésű és érlelésű, testes, komplex fehér házasítással is találkozni.

 

19:Mátraalja

Elsősorban fehérboros terület a Mátraaljai borvidék. Az itt termett szőlőfajtákból jellegzetes illatú, gazdag aromaanyagú borok készülnek.A borvidék legfőbb fajtájának az olaszrizlinget tartják, amelyre a telt ízek és a savak harmóniája jellemző.A zweigeltből és a kékfrankosból nehéz borok ritkán születnek, ellenben friss gyümölcsillatuk és zamatuk egyedivé teszi ezeket a borokat.A Mátraaljai borvidék meghatározó fajtái: a száraz, enyhén savas olaszrizling; a lágy és könnyed rizlingszilváni; a magas alkoholtartalmú, magas cukorfokú ottonel muskotály; a telt ízű leányka; a finom illatú, zamatgazdag tramini; a fűszeres ízvilágú hárslevelű; a gyümölcsös ízű vörös a merlot, a zweigelt és a kékfrankos. Minőségi bort ad a chardonnay, a sauvignon.

 

20:Tokaj-Hegyalja

Mindössze öt fehér szőlőfajta, a hárslevelű, a furmint, a sárgamuskotály, a kövérszőlő és a zéta vagy más néven oremus viselheti a tokaji nevet. Minden évben, heteken át kézzel válogatják az aszúsodó fürtökről a botrytiszes szemeket és a vulkáni kőzetek és a természeti környezet megismételhetetlen együttállása olyan egyedi borokat ad, amelyekkel lehetetlen felvenni a versenyt. A hegyaljai borvidék zárt térség: más területről származó szőlőt, mustot, bort nem szabad ide behozni, így kapnak az itt készült borok fokozott védelmet.Borai igazi arcukat csak nagyobb méretű, öblös, fehérboros pohárban mutatják meg, így a száraz fajtaboroktól a késői szüretelésű borokon át a legédesebb aszúkig minden tételt ilyenből fogyasszunk.

 

21:Zala

Zömmel fehérborszőlő fajtájáról ismert, melyek közül - több mint 50%-os arányának köszönhetően - az olasz rizling a legmeghatározóbb, de jelentősek a Müller-Thurgau, a zöld veltelini, a chardonnay és a zala gyöngye ültetvények is. Vörösbor elsősorban cabernet sauvignonból, kékfrankosból, portugieserből, merlot-ból és zweigeltből készül. A hűvösebb klímának és elsősorban a magasabb csapadékmennyiségnek köszönhetően a borok keményebb karakterűek és jelentős savtartalommal rendelkeznek, ezért kiválóan alkalmasak pezsgőalapbor-készítésre. Néhány nagyobb szőlő- és bortermelő vállalkozás a divatos, mai ízlést követő fajták és borstílusok mellett az utóbbi időben helyi jelentőségű fajtákkal is próbálkozik (pl. pintes).

 

22:Tolna

A Tolnai borvidéket ökológiai adottságai fehér- és vörösbor-termelésre egyaránt alkalmassá teszik. Jelenleg a fehér és a kék szőlők aránya 60%-40%. Előbbiek közül a chardonnay, utóbbiak közül pedig a kékfrankos a legelerjedtebb. Rajtuk kívül fontosabb szerepet játszó fajták még a zöld veltelini, az olasz és a rajnai rizling, a Müller-Thurgau, a királyleányka és az irsai olivér, valamint a zweigelt, a merlot, a cabernet sauvignon, a portugieser és a kadarka. Az újabb telepítésekben azonban a bordeaux-i fajták és a pinot noir kerültek előtérbe.

 

 
 
English German Japanese Russian Slovak Hungarian

A legfinomabb kávé!

kv4_bagyoly
eskisehirbayanlar.com eskisehirescortlar.net bursaescorttr.com bursadaescortlar.org antalyaescort.pw